Poliüretan Makinaları
Poliüretan iki veya daha fazla hammaddenin birleşmesiyle oluştuğu için bu bileşenleri dozajlayan, karıştıran ve sonunda kalıba ya da açık alana döken makinalar kullanılmaktadır. Hammaddeler makinanın günlük tanklarında istenilen sıcaklıklarda saklanmakta, karıştırma kafasındaki (mixhead) odacığa eş zamanlı olarak gönderilmekte ve daha sonra burada birbirine karışan malzeme zaman geçirilmeden kafadan dökülmektedir. Birbirine karışan malzemeler reaksiyona girmeye başladığı için tüm bu işlemler en kısa zamanda bir seri halinde gerçekleştirilir.
Poliüretan teknolojisinde 0-15 bar arasında çalışan "Alçak Basınç Makinalar" ve 100-200 bara kadar çıkabilen "Yüksek Basınç Makinalar" kullanılmaktadır. Alçak basınç makinalarda karıştırma işlemi yeterli olmayacağından karıştırma odasında bu işlemi destekleyen bir mekanik karıştırıcı bulunmaktadır. Döküm işleminden sonra karıştırma odası solventle yıkanarak hammadde kalıntılarından temizlenir. Yüksek basınç makinalarında karışma odasında ulaşılan 150-200 barlık basınç sayesinde her iki bileşen zerrecikler halinde birbirine çarpar (impingement mixing) ve iyice karışır. Bu yüzden ne ayrı bir mekanik karıştırıcıya ne de karışım odasını solventle temizlemeye ihtiyaç bulunmamaktadır. Karışım çok daha mükemmel ve homojen, üretim ise çok daha seridir.
Poliüretan makinası dendiğinde sadece dozajlama makineleri anlaşılmamalı aynı zamanda kalıp taşıyıcılar, oval ya da dairesel hareketli üretim hatları, robotlar, güvenlik sistemleri, iklimlendirme eşanjörleri…her noktasıyla birbirine uyumlu tam bir üretim tesisi göz önünde bulundurulmalıdır.